Καλλωπισμός Σκύλων

kallopismos1Οι ευθύνες που απορρέουν από την ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς είναι πολλές και ποικίλης μορφής. Όπως και σε κάθε άλλο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε τα απαραίτητα για τη σωστή διαβίωση τους. Δηλαδή στέγη, τροφή, κτηνιατρική παρακολούθηση και φυσικά πολλή αγάπη. Εξίσου σημαντικό όμως , είναι να τους παρέχουμε με συνέπεια, τον καλλωπισμό και την υγιεινή τους φροντίδα.Ο σωστός καλλωπισμός του κατοικιδίου μας δεν είναι επιλογή μας, αλλά επιτακτική ανάγκη. Είναι σημαντικός, όχι μόνο για την σωματική του υγεία, αλλά και για την φυσιολογία και την ψυχολογική του ευεξία. Ακριβώς όπως ένας άνθρωπος καθαρός, περιποιημένος, με λαμπερά μαλλιά, αντανακλά υγεία, ενέργεια και υψηλή αυτοπεποίθηση, έτσι και ένα φροντισμένο κατοικίδιο με λαμπερό τρίχωμα, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η υγιεινή φροντίδα ενός κατοικίδιου είναι μία βρώμικη και ανεπιθύμητη δουλειά. Αυτό απέχει πολύ από τη πραγματικότητα. Ο καλλωπισμός είναι μία δραστηριότητα που φέρνει πολύ κοντά τον άνθρωπο με τον τετράποδο φίλο του, βοηθώντας στο δέσιμο της σχέσης τους και μια θαυμάσια ευκαιρία να αφιερώσουν ο ένας στον άλλο χρόνο και αγάπη.

Είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι ο σκύλος, ως πλήρως εξαρτώμενο από τον άνθρωπο κατοικίδιο, έχει πολύ περισσότερο ανάγκη από την ενεργή συμμετοχή μας στον καλλωπισμό και την υγιεινή φροντίδα του.Η όμορφη, λαμπερή εμφάνιση του τριχώματος του σκύλου είναι η ‘’βιτρίνα” του. Αποδεικνύει έμπρακτα την καλή του υγεία και το ενδιαφέρον και την αγάπη του ιδιοκτήτη.

Ο καλλωπισμός του σκύλου μας δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, αλλά να γίνεται με αγάπη και τρυφερότητα. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την εφιαλτική εικόνα ενός σκύλου με σαπουνάδες, να τρέχει έντρομος μέσα στο σπίτι. Η δική μας βαρεμάρα και βιασύνη οδηγεί σε βίαιες κινήσεις και φωνές, ενώ η αγάπη και η υπομονή, κάνει τη διαδικασία ευχάριστη και διασκεδαστική.

Ένας πλήρης κύκλος καλλωπισμού και υγιεινής φροντίδας

Τρίχωμα σκύλου και καλλωπισμός

boneΕλεγχο και καθαρισμό αυτιών.

boneΕλεγχο και καθαρισμό ματιών.

boneΕλεγχο και καθαρισμό δοντιών.

boneΕλεγχο της γενετικής περιοχής, για οτιδήποτε αφύσικο.

boneΕλεγχο στις πατούσες, ανάμεσα στα ‘’μαξιλαράκια” και κόψιμο νυχιών(η συχνότητα κοπής των νυχιών είναι κάθε 2-3 εβδομάδες).

boneΒούρτσισμα και χτένισμα.

boneΜπάνιο και κατά περίπτωση κούρεμα ανάλογα με το τύπο τριχώματος και την ράτσα.

Τύποι τριχώματος

Το κούρεμα και η συχνότητα του εξαρτάται από τη ράτσα και το είδος τριχώματος. Ο κάθε σκύλος πρέπει να κουρεύεται (όχι να ξυρίζεται), σύμφωνα με τις γραμμές της ράτσας του και ο μόνος κατάλληλος γι’ αυτό είναι ένας έμπειρος, επαγγελματίας dog groomer.

Οι τύποι τριχώματος είναι οι εξής:

boneΚοντότριχος : (boxer, Labrador, doberman, great dane, English bulldog, pinscher, beagle, jack russel, rottweiler, french bulldog, basset hound, bull terrier, pit bull, pug, chihuahua, malinoua, cane corso, mastino, dogo argentino

boneΜεσότριχος : (golden retriver, cocker spaniel, setter,cavalier king charles,chihuahua,german shepherd)

boneΜακρύτριχος : (maltese, shih tzu, bobtail, Yorkshire,pekingese,)

boneΣκληρότριχος : (west highland terrier, schnauzer, airdale, scotish terrier, fox terrier)

boneΣγουρός : (poodle-canish,bichon friese)

boneΔιπλό τρίχωμα : (chow-chow, Samoyed, collie, sibarian husky, Alaskan malamute,pomeranian,spitz)

Τα μακρύτριχα και τα σγουρά χρειάζονται βούρτσισμα σχεδόν καθημερίνα για να μην κάνουν κόμπους και χρειαστούν κόψιμο. Τα κοντότριχα, μεσότριχα, σκληρότριχα και αυτά με το διπλό τρίχωμα το βουρτσισμά τους είναι αναγκαίο μία με δύο φορές την εβδομάδα.